Dienos naujiena

Lietuvos švietimo ir mokslo profesinės sąjungos konferencija „Lūžio taškas ikimokykliniame ugdyme 2025 – kaip nesusimauti”

Lietuvos švietimo ir mokslo profesinė sąjunga (LŠMPS) organizavo konferenciją „Lūžio taškas ikimokykliniame ugdyme 2025 – kaip nesusimauti“.

Nuo 2025 m. rugsėjo 1 d. ikimokyklinis ugdymas tampa visuotiniu vaikams nuo 2 metų amžiaus. Tai reiškia, kad kiekvienam ikimokyklinukui turės būti užtikrinta vieta ugdymo įstaigoje, jei to pageidautų tėvai (globėjai). Ši nuostata bus įgyvendinama palaipsniui – jau nuo 2023 metų visuotinis ikimokyklinis ugdymas bus taikomas keturmečiams, o 2024 metais – ir trimečiams. Tokį sprendimą Seimas priėmė dar 2020 metais.

Prognozuojant, kad 2024–2025 metais į ikimokyklinio ugdymo įstaigas būtų atvesta 80 proc. šiandien darželių nelankančių vaikų, anot Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos, reikėtų įrengti papildomai 6,5 tūkst. vietų, per 300 grupių. Tokioms pertvarkoms įgyvendinti reikės beveik  80 milijonų eurų.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija primena, kad ikimokyklinis ugdymas yra savarankiškoji savivaldybių funkcija – savivaldybės yra pilnai atsakingos už ikimokyklinio ugdymo kokybę ir prieinamumą visiems vaikams, kad jie galėtų lankyti ikimokyklinio ugdymo mokyklas ir darželius.

Konferencijoje buvo diskutuojama, kuo remiantis Lietuvos Respublikos Prezidentūra pasiūlė šį švietimo įstatymo pakeitimą, kaip Lietuvos Respublikos Vyriausybė ruošiasi jo įgyvendinimui, su kokiais iššūkiais susidurs savivaldybės ir kokią įtaką šis sprendimas turės ikimokyklinio ugdymo įstaigų darbuotojų ekonominėms, socialinėms ir darbo sąlygoms.

Konferencija vyko 2022 m. spalio 13 d., 11 val., Telšių kultūros centre, Respublikos g. 18, Telšiai.

Konferencijos vaizdo įrašą galite peržiūrėti čia:

Konferencijos metu skaitytus pranešimus galite rasti čia:

  • Lietuvos Respublikos Prezidento Gitano Nausėdos patarėjos Vilmos Bačkiūtės pranešimas:

https://www.svietimoprofsajunga.lt/wp-content/uploads/2022/10/LR-Prezidento-patarejos-V.-Backiutes-pranesimas_2022.10.13_Telsiai.pdf

  • Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto viceministro prof. Ramūno Skaudžiaus pranešimas:

https://www.svietimoprofsajunga.lt/wp-content/uploads/2022/10/SMSM-viceministro-R.-Skaudziaus-pranesimas_-2022.10.13_Telsiai.pdf

  • Lietuvos savivaldybių asociacijos patarėjo Jono Mickaus pranešimas:

https://www.svietimoprofsajunga.lt/wp-content/uploads/2022/10/LSA-patarejo-J.-Mickaus-pranesimas_2022.10.13_Telsiai.pdf

  • Lietuvos švietimo ir mokslo profesinės sąjungos pirmininko Egidijaus Milešino pranešimas:

https://www.svietimoprofsajunga.lt/wp-content/uploads/2022/10/LSMPS-pirmininko-E.-Milesino-pranesimas_2022.10.13_Telsiai.pdf

LŠMPS informacija